První pomoc apatickému papouškovi

18.06.2015 17:29

Všude se dočtete, že pokud papouškovi něco je, máte s ním upalovat k veterináři. Podle mě záleží na situaci, zkušenostech a možnostech. Jsou totiž situace, kdy byste se první pomoci měli chopit vy sami, protože například půlhodinová cesta autem k veterináři by mohla být pro papouška taky ta poslední… a právě o tom bude následující text. Budu ho směřovat na praxi běžného chovatele, ale platí samozřejmě i pro „mazlíčkáře“.

 

Rychlá univerzální pomoc

Nejčastější problémová situace – papouška objevíte na dně voliéry, je načepýřený, apatický, ale není vidět žádné zranění. V takové situaci mu klidně může zbývat pár minut nebo hodin života, pokud mu nepomůžete (bohužel někdy i pokud se o pomoc budete snažit, ale je hřích to nezkusit). Obecně čím menší papoušek, tím rychlejší průběh. Co udělat?

 

1)    Vyndejte papouška z voliéry. Pokud na tom bude opravdu zle, nebude se plašit, bránit ani štípat. Potřebuje vzpruhu. Pokud máte doma dokrmovačku pro mláďata, je jasno. Udělejte kašičku s kapičkou KÁVY nebo trochou COCA COLY a šup s tím stříkačkou do zobáčku. Papouška to vzpruží, zahřeje, dodá to energii. Cola je lepší, má v sobě i spoustu cukru, ale když ji nemáte, je lepší dát trošku kafe než běžet do obchodu. Pokud dokrmovačku nemáte, dodejte jenom colu s vodou nebo hodně slabé kafe (vše musí být teplé). Když nemáte stříkačku, je to horší…buďto pro ni rychle někoho pošlete, nebo musíte být vynalézaví a nějak to do papouška prostě dostat (lžičkou, prstem,…).

 

2)    Potřebuje hlavně TEPLO. My si v takové situaci bereme (i divokého) papouška na sebe a zahříváme ho tělesným teplem + pod dekou. Je to asi nejrychlejší způsob. Teplo a klid…. Většinou se tak do hodiny něco stane. Buďto jste neúspěšně doválčili, nebo to je lepší (z naší praxe asi 1:10, takže úspěšnost fakt velká :-) ).

 

3)    I když papoušek vypadá lépe, stále platí, že potřebuje teplo a klid, takže ho dejte do nějaké menší klece, do tepla, šera a mějte ho stále na očích. Myslete na to, že potřebuje tekutiny i energii, takže sledujte, jestli začíná sám jíst a pít a když ne, musíte pokračovat jeho krmením  (viz bod 1), jen s tou colou i kávou už velmi opatrně, aby ho nekleplo :-). Mazlíčkářům radím v této situaci vyslat někoho za nejbližším chovatelem. Pokud nikoho neznáte, napište SOS třeba na facebookovou skupinu Papoušci, on vám někdo poblíž trošku té směsi svěří. Nebo zkuste nějakou kašičku spíchnout doma - třeba z Activie, piškotů a ovoce. My máme doma i univerzální antibiotika pro exoty, takže taky hned podáváme. Všem chovatelům doporučuji je mít pro jistotu po ruce.

 

4)    Budete-li úspěšní, papoušek začne tak do 12 hodin sám jíst, vyleze už na bidlo a bude se zotavovat. Necháváme ještě týden až 14 dní v karanténě doma v teple a pak vracíme do voliéry…

 

Abyste věděli, že to není žádný výmysl, zachránili jsme takhle žakovku – úplně studenou, ztuhlou, řekla bych tak „za pět vteřin dvanáct“, a dalších asi 8 papoušků :-) Jednou to myslím nevyšlo :-( . "Recept" také není náš, ale od zkušeného chovatele Zdeňka Bobka z Mělníku, který je naším rádcem téměř od začátku chovu.

 

Jsou samozřejmě i situace, kdy k veterináři musíte. Třeba když vám papoušek spolkne něco, co nemá, nebo když má větší zranění. V každém případě přeji, abyste nic takového nikdy nemuseli řešit a kdyby náhodou ano, ať to dobře dopadne! :-)
 

Vyhledávání

Kontakt

Hana Petříková Budíškovice, okres JIndřichův Hradec
(dříve Železný Brod)
777 032 560