Jak vyrobit límec na papouška

15.09.2016 18:14

Je to očistec. Papoušek trpí, vy pohledem na něj taky, ale někdy prostě už žádné jiné řešení není.
Naše žakovka si už více než rok kouše křídlo do krve. Samoléčba antibiotiky, různými mastmi, návštěva paní doktorky Vaidlové v Kralupech, granule za miliony, kompletní změna jídelníčku, nic nepomáhá... Asi poslední šance, jak ji z toho dostat, je zabránit jí v dosahu na křídlo, tedy zmíněným límcem (= krunýřem).
Trochu jsme pogooglili a našli kontakt na Magdalenu Žohovou, která má s límci na papoušky zkušenost a dokonce sepsala návod, jak na ně. Doporučuje je vyrábět z "hracích koberců pro děti" (takové ty barevné skládací kostky) - kousek ustříhnete, stočíte do ruličky a obmotáte páskou a je to. Nám přišla vhodnější izolace na trubky (cca 30 Kč), protože už má ten správný tvar, tak jsme zaběhli do železářství a dali se do akce.

Kus jsme ušmikli, nasadili žakovce a přelepili páskou.....O 5 minut později:

Pokus č. 2, límec užší (průměr vevnitř je cca 3 cm), delší (7 cm), celý obmotaný páskou:
 
Papoušek je prý s krunýřem "pár minut" dezorientovaný a mlátí se v kleci, ale po chvilce má už zase sedět na bidle a zvyknout si. Naše žakovka o dvě hodiny později:

Je to kvůli pásce o pár gramů těžší, ale nedá se svítit, musí si zvyknout, rozměry jsou OK. Kdyby nebyl límec celý obmotaný, už by byl dole... Uvidíme, jestli si zvykne a pomůže to, nebo jestli si ho dokáže sundat (říkáte si jak asi, ale já skoro věřím, že si poradí i s tímhle :D) a nebo jestli bude tak stresovat, že jí ho sundáme my...
Good luck!

Edit po 24 hodinách: po bezesné noci plné jejího zápasení s límcem a strachu, aby se neumlátila, neudusila nebo nevyhladověla, už sedí na bidle a žere! :) Takže to asi funguje! :)

Edit o 2 měsíce později: křídlo se krásně zahojilo, sundali jsme krunýř a po 14 dnech to vypadá opět stejně, zase si ro rozkousala. Tak jedeme druhé kolo...
 

Vyhledávání

Kontakt

Hana Petříková Budíškovice, okres JIndřichův Hradec
(dříve Železný Brod)
777 032 560