Ale v knížce psali, že...

25.04.2014 13:59

Více či méně odborné knihy o papoušcích jsou fajn, ale jak na co...

Na otázky Co to je za papouška? nebo Kde se přirozeně vyskytuje? vám kvalitní kniha odpoví dobře a zjistíte, co jste chtěli. Horší to už je s 90% dalších otázek (hlavně co se týká papouška a la domácího mazlíčka). Není nad to se pobavit o problému nebo nejasnosti se zkušeným chovatelem. Neříkejte mu ale, že v knížce psali něco jiného a proto nemá pravdu - mohlo by to s ním seknout.
 

Kecy v kleci:

 

Klec musí být minimálně tak a tak velká –> Vůbec ne! Když svého papouška necháte pravidelně prolétnout po bytě, vystačí si i s poměrně malou klecí.

 

Tenhle druh má vždycky rád to a to –> BLBOST! Asi jako kdybyste řekli, že každý Američan miluje hamburgery a každý Čech pije pivo, nebo že všechny dívky mají rády růžovou a chlapci modrou. Každý papoušek je jiný – jeden miluje oříšky a nesnáší sprchování, druhý má rád brambory a klidně celý vleze do své misky s vodou, další si rád hraje se zvonečkem a moc mu nejde mluvení a čtvrtý vám klidně napočítá do deseti a bude se bát lidí s čepicí… nehledejte v tom žádnou logiku, my lidé jsme také každý jiný.

 

Papoušek potřebuje v kleci hodně hraček, aby se nenudil –> Všeho s mírou! Často vídám tak přeplácané klece, že si v nich chudák papoušek ani nemůže protřepat křídla. Stačí jedna hračka. Pozor taky na typ. Výrobci hraček pro zvířata občas ani neví, jak vlastně dané zvíře vypadá, a jsou schopni vyrobit pro žaka zvoneček jako pro andulky, ze kterého hravě ukousne srdce. Pozor taky na různé hračky z „lana“ – mají svoji životnost. Když už je lano rozkousané, raději ho dejte pryč. Samice žaka se nám na rozkousaném laně málem oběsila… Místo hraček je lepší papouškovi občas donést čerstvé větvičky, pampelišky, šišku, zkrátka něco, co mu chutná a rád si s tím hraje.

Zverimex, odchyt, chovatel - ochočit se dá všechno -> Kámen úrazu, díky kterému z nás jsou chovatelé...aneb po roce přemlouvání žaka odchyceného ve volné přírodě, aby si vzal z ruky oříšek, nám došlo, že z něj mazlíček nikdy nebude. Koupili jsme mu samici, nám nové mládě žaka na dokrmení a bylo po problému. Jak říkám, nemusí to tak platit vždycky, ale obecně nejlepší mazlíček je ručně dokrmené mládě!

...a takových mouder se v knihách dočtete víc. Knížky o papouškách by se daly přirovnat ke knihám pro moderní maminky, aneb podle jedné má dítě spát na břiše, podle druhé na zádech, a jde jen o to se z toho nezbláznit :-)

Vyhledávání

Kontakt

Hana Petříková Budíškovice, okres JIndřichův Hradec
(dříve Železný Brod)
777 032 560